barizlozba

Nedjelja arhiva se od juče obilježava u svim arhivskim odsjecima u Crnoj Gori, a tim povodom je Arhivski odsjek u Baru, pod sloganom “Čuvajmo arhive”, organizovao petu internet izložbu “Manastir Donji Brčeli“ - II dio. 

Iz Arhivskog odsjeka u Baru pozvali su sve škole, fakultete, institucije i građane, da se jave, kako bi ih organizovano primili i pokazali im što sve čuvaju.

plakat kotor

U Istorijskom arhivu Kotor obavljen je u toku 1987.godine rad na arhivističkoj obradi gradje nastale djhelatnošću Narodnog pozorišta u Kotoru. Tako se došlo do dragocjenih podataka ove institucije a na osnovu dobre sačuvanosti dokumenata,njihove brojnosti i sadržajne raznovrsnosti, čime je otkrivena posebnost kulturnog miljea Kotora u vremenu materijalno oskudnom,ali duhovno živom i bogatom.

Potreba i želja malog Kotora da u svojoj sredini ima jedno profesionalno pozorište, svakako je bila podržana i faktorom tradicije i karakterom društvenih prilika u godinama nakon Drugog svjetskog rata.

Internet izložba je savremeni način približavanja dokumenta posjetiocima interneta, koji iz svojih soba mogu direktno otići na izložbu. 2011. godine Arhivski odsjek u Baru je prvi put napravio Intrnet izložbu na svom blogu. Pokazalo se da su uradili pravu stvar sudeći po posjetama blogu, (oko 600 posjeta iz Evrope, SAD-a i Kanade). 2012. godine povodom 25 godina rada barskog Arhiva takođe su priredili Internet izložbu. „O Baru i Baranima kroz fondove barskog arhiva“ (preko 4000 pregleda sa svih kontinenata!)

Romantično viđenje jedne male zemlje i njenog naroda koji se zadivljujućom hrabrošću i upornošću opire nasrtajima susjednih imperijalnih sila u očuvanju vlastite slobode i načina života, prevladava u evropskom javnom mnjenju tokom druge polovine XIX vijeka. Crnogorci uživaju mnogo simpatija i naklonosti, a njihova hrabrost veliča se do mitskih razmjera. Ovakve predstave doprinijele su da se i oko vladareve ličnosti i dinastije stvori oreol slave.