slika3U periodu od 24. do 26. septembra 2018. godine na Univerzitetu Federiko II u Napulju (Italija), organizovan je 22. sastanak ICARUS konzorcijuma pod nazivom "Saradnja kao mogućnost - Istorijska dokumenta, istraživanja i društvo u Digitalnoj Eri".

slika1Tradicionalno, već 38 put, u Tuzli se organizuje Međunarodno arhivsko savjetovanje „Arhivska praksa“ na kom uzimaju učešća arhivisti iz svih zemalja regiona. Ovogodišnje savjetovanje održano je u periodu od 26 do 28 septembra 2018 godine. Kao predstavnik Državnog arhiva Crne Gore na njemu je učestvovao mr Vukota Vukotić.

IMG 9545

U periodu od 11. do 13. septembra, na teritoriji Crne Gore organizovana je promocija knjige pod nazivom „Crna Gora u defteru Dukađinskog sandžaka iz 1570. godine“, autora Aladina Husića. Promocija je organizovana u gradovima Cetinje, Nikšić i Podgorica, u popodnevnim časovima.

Knjiga je nastala kao rezultat dugogodišnje međunarodne saradnje dviju institucija, Državnog arhiva Crne Gore i Orijentalnog instituta – Univerziteta u Sarajevu, čija je prva promocija upriličena u maju mjesecu ove godine u svečanoj Sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu.

3Dana 03.IX 2018.godine direktor Državnog arhiva CG, G-din Saša Tomanović posjetio je Centralni arhiv starih akata u Varšavi - Poljska U Arhivu se susreo sa dr hab. Anna Krochmal (Glavni specijalista Departman za arhivistiku iz Vrhovne direkcija državnih arhiva Poljske; g-dinom Hubert Wojtas (Direktor Centralnog arhiva strarih akata); Malgorzata Witecka (Centralni arhiv starih akata, Odjeljenje za naučnoistraživačku djelatnost) i G-din Dr Rostyslav Kramar.

IMG 2278

Dana 24.08.2018. godine njena Ekselencija gospođa Anna Kasprzak, ambasadorka Republike Poljske u Podgorici, posjetila je Državni arhiv Crne Gore na Cetinju. Sastanku su ispred Državnog arhiva prisustvovali direktor g-din. Saša Tomanović i pomoćnica direktora g-đa. Mirjana Kapisoda.