Posjeta Turskog profesora

Direktor Državnog arhiva Crne Gore G-din Saša Tomanović održao je 7.12.2018. godine sastanak sa prof. dr Abidinom Temizerom (Mehmet Akif Ersoy University) i doc. dr Marijanom Premović (Filozofski fakultet Univerziteta Crne Gore). Tokom sastanka dogovorena je saradnja sa prof. Temezirom, koji je urednik nekoliko časopisa u Turskoj i predstavnik komiteta Ubtas, koji organizuje svake godine naučne simpozijume o istoriji Balkana i Osmanskog carstva.

Dana 27.XI 2018 u organizaciji Ministarstva Kulture, na Cetinju, upriličen je sastanak sa direktorom Istorijskog arhiva Vatikana, prof. dr Johanom Iksom, koji boravi u radnoj posjeti Crnoj Gori.

Sastanku su prisustvovali Ministar kulture g-din Aleksandar Bogdanović, Direktor istorijskog arhiva Vatikana g-din Johan Iks, Direktor Državnog Arhiva CG g-din Saša Tomanović, Direktor direktorijata za kulturnu baštinu g-din Aleksandar Dajković.

slika3U periodu od 24. do 26. septembra 2018. godine na Univerzitetu Federiko II u Napulju (Italija), organizovan je 22. sastanak ICARUS konzorcijuma pod nazivom "Saradnja kao mogućnost - Istorijska dokumenta, istraživanja i društvo u Digitalnoj Eri".

5Na poziv Arhivističkog društva Srbije i Istorijskog arhiva Užice, predstavnici Državnog arhiva Crne Gore učestvovali su na Međunarodnom arhivskom savjetovanju „Tara 2018“, koje je održano u Hotelu „Omorika“, u periodu od 10. do 12. oktobra 2018. godine. 

slika1Tradicionalno, već 38 put, u Tuzli se organizuje Međunarodno arhivsko savjetovanje „Arhivska praksa“ na kom uzimaju učešća arhivisti iz svih zemalja regiona. Ovogodišnje savjetovanje održano je u periodu od 26 do 28 septembra 2018 godine. Kao predstavnik Državnog arhiva Crne Gore na njemu je učestvovao mr Vukota Vukotić.