PANO 2018 03 14 12 09 25.tif

Direktor Državnog arhiva je zajedno sa svojim saradnicima prisustvovao otvaranju 4. dana ICARUS-a u Hrvatskoj i EURBIC-a konferencije pod nazivom: „Evropski arhivski pejzaž: u potrazi za novim horizontima“, koja je održana u Hotelu Medena u Trogiru, u periodu 14-16 marta 2018. godine.

Predstavljena je djelatnost ICARUS-a i njegovih članova kroz raznovrsne aktivnosti na digitalizaciji i zaštiti pisane baštine u okviru tekućih arhivskih projekata i programa širom Evrope, uključujući co:op i digitalne platforme Monasterium, Topotheque i Matricula, te najnovije inicijative poput European Flagship projekta Time Machine.

Ove godine održan je u Seulu 18. Kongres ICA. Tema kongresa je bila " Arhiv, harmonija i prijateljstvo", mjesto održavanja Coex kongresni centar u Seulu.

Kongresu je prisustvovalo oko 2.000 učesnika iz 190 zemalja. Predstavnici iz 58 zemalja su aktivno učestvovali u izlaganjima, radionicama i seminarima.

image001

 

U Gradskoj kući,09.06.2017.godine, sa početkom u 14h, održana promocija Zbornika dokumenata „Prosvjetni rad profesora Mihaila Bukvića 1903 - 1916“. Na promociji Zbornika su govorili: direktor JU Gimnazija „Stojan Cerović“ Žarko Raičević, profesor Predrag Vukić, profesor Vukota Vukotić i autorka Zbornika Žana Tassan.

Kao rezultat saradnje Državnog arhiva Crne Gore i Udruženja Crnogoraca Srbije “Krstaš” u Crnogorskom kulturnom centru u Lovćencu 02.06. otvorena je izložba: “Zvanične čestitke Nikoli I povodom jubilarnih svečanosti 1910. godine”.

Izložbu je otvorio Stevan Radunović direktor Državnog arhiva Crne Gore, a govorili su autor izložbe i pomoćnik direktora arhiva Srđan Pejović i publicista Nenad Stevović. Moderator večeri je bila Jana Krivokapić, a tekstove Nikole I je govorio recitator Aleksa Giljen. Otvaranje izložbe u Lovćencu bio je završni čin Stevana Radunovića sa pozicije dugogodišnjeg direktora arhiva uoči odlaska u penziju.