posjeta

Prostorni kapaciteti Državnog arhiva biće prošireni, dogovoreno je danas na sastanku ministra kulture Aleksandra Bogdanovića i v.d. direktora ove ustanove Saše Tomanovića. U tom cilju već je obezbijeđen objekat u neposrednoj blizini Dražvnog arhiva, a adaptacija i dogradnja počeće čim se ispune neophodni uslovi propisani zakonom i planskom dokumentacijom, saopšteno je nakon sastanka.

 

Na sastanku je bilo riječi o značaju Državnog arhiva koji svojom djelatnošću uvezuje sve organe i ustanove.

Ministar Bogdanović je istakao potrebu za razvijanjem izlagačke djelatnosti Arhiva i snažnijom komunikacijom Arhiva sa publikom i posjetiocima. Upravo manifestacije kakva je Nedjelja arhiva, koja se organizuje svake godine, daju dobar model na kojem arhivi moraju zasnivati svoju djelatnost u savremenom društvu, istaknuto je na sastanku. Bilo je riječi i o digitalizaciji arhivske građe koju je Državni arhiv započeo u prethodnom periodu. Ministar Bogdanović je naglasio da Državni arhiv u svojim fondovima posjeduje značajnu i bogatu istorijsku građu koju moramo na pravi način sačuvati i učiniti dostupnom – saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Sastanku su prisustvovali državna sekretarka u Ministarstvu kulture Sandra Đurbuzović i pomoćnica direktora Arhiva Mirjana Kapisoda.