slika1Tradicionalno, već 38 put, u Tuzli se organizuje Međunarodno arhivsko savjetovanje „Arhivska praksa“ na kom uzimaju učešća arhivisti iz svih zemalja regiona. Ovogodišnje savjetovanje održano je u periodu od 26 do 28 septembra 2018 godine. Kao predstavnik Državnog arhiva Crne Gore na njemu je učestvovao mr Vukota Vukotić.

Na arhivskom savjetovanju „Arhivska praksa“ u Tuzli Državni arhiv Crne Gore bio je predstavljen u dvojnoj ulozi. Kao prvo, u saradnji sa organizatorom, Arhivom Tuzlanskog kantona, priređena je izložba fotografija pod naslovom „Cetinje u Prvom svjetskom ratu 1916-1918“. Ova izložba fragment je veće izložbe Državnog arhiva Crne Gore istog naslova čiji su autori Zorica Plamenac Babić i Aleksandar Berkuljan. Izložba je otvorena u galeriji hotela „Tuzla“ 26.09.2018. godine u Tuzli. Na svečanom otvaranju prisutnima su se obratili, u ime domaćina, direktor Arhiva Tuzlanskog kantona, mr Omer Zulić, u ime priređivača iz Državnog arhiva Crne Gore Vukota Vukotić i Spomenka Pelić, predsjednica Arhivističkog udruženja Bosne i Hercegovine i direktorica Kantonalnog arhiva Travnik, koja je i otvorila izložbu. U svom obraćanju mr Omer Zulić je istakao važnost saradne među arhivskim službama zemalja regiona i zadovoljstvo što se ove godine na Međunarodnom arhivskom savjetovanju u Tuzli predstavlja Državni arhiv Crne Gore.

slika2

Ispred Državnog arhiva Crne Gore Vukota Vukotić se obratio prisutnima na način što ih je detaljnije upoznao sa izložbom. U svom izlaganju osvrnuo se na činjenicu da je izložba nastala u sklopu aktivnosti DACG na obilježavanju jubileja stote godišnjice Prvog svjetskog rata. Zatim, izneo je, kako bi prisutne upoznao sa istorijskim događajima o kojima govore izložene fotografije, kratak istorijat crnogorskog učešća u Velikom ratu. Najprije o situaciji u Crnoj Gori pred izbijanje Prvog svjetskog rata, zatim o operacijama crnogorske vojske u periodu od 1914-1916. Nadalje, govorio je o okupaciji Crne Gore od strane Austro-Ugarske i teškom položaju crnogorskog naroda u tim godinama. Istakao je poseban položaj Cetinja, kao prijestonice i njegovih građana. Na kraju, izneo je podatke o infrastrukturnim projektima koji su urađeni za vrijeme austrougarske okupacije na Cetinju.

Direktorica kantonalnog arhiva Spomenka Pelić u svom izlaganju pozdravila je prisutne, takođe naglasila važnost saradnje između arhivskih institucija, posebno na međunarodnom nivou i proglasila izložbu otvorenom. Izložba je bila i medijski propraćena od strane televizije Tuzlanskog kantona, za koju su dali izjave direktor Omer Zulić i Vukota Vukotić.

Međunarodno arhivsko savjetovanje u Tuzli počelo je u četvrtak 27.09.2018. godine u Kristalnoj dvorani hotela „Tuzla“. U ime organizatora obratio se direktor Arhiva Tuzlanskog kantona mr Omer Zulić koji je u prigodnoj besjedi pozdravio goste i izlagače. Zatim su predstavnici organizacionog odbora, direktor Arhiva u Mariboru Miroslav Novak i mr Sejdija Gušić iz Arhiva BiH u Sarajevu, u generalnom predstavili 21. broj časopisa „Arhivska praksa“.

Ovogodišnje arhivsko savjetovanje okupilo je učesnike iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Bosne i Hercegovine. Rad savjetovanja je bio podijeljen u tri grupe koje su obrađivale svaka svoju zadatu temu. Prvog dana savjetovanja u Kristalnoj i Kongresnoj sali hotela „Tuzla“ radile su dvije grupe. Prva grupa je okupila izlagače na temu „Značaj kancelarijskog poslovanja u sistemu upravljanja dokumentima“. U radu grupe uzeli su učešća izlagači iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Čula su se interesantna predavanja i iskustva iz arhiva ovih zemalja u vezi sa građom registratura i načinom upravljanja s njom u savremenim arhivima.

Istovremeno, u Kongresnoj sali sa radom je otpočela druga grupa na temu „Značaj naučno-istraživačke i izdavačke djelatnosti arhiva za afirmaciju arhivske djelatnosti“. U ovoj grupi čuli smo izlaganja arhivista iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine. Izlagači su uglavnom predstavili izdavačke projekte svojih arhivskih ustanova. Predstavnik DACG Vukota Vukotić izneo je svoj rad pod naslovom   „Značaj naučno-istraživačke i izdavačke djelatnosti arhiva za afirmaciju arhivske djelatnosti“. U svom izlaganju stavio je akcenat na teorijski aspekt ovog problema. Istakao je da je dosad u arhivskoj nauci vladala paradigma po kojoj je izdavačka djelatnost u arhivima prepuštana nauci, najčešće istorijskoj. U svom radu založio se za promjenu dosadašnje paradigme i da arhivi sami kreiraju sopstvene izdavačke politike u skladu sa korisničkim zahtjevima.

Na kraju radnog dana učesnici savjetovanja posjetili opštinu Kalesija i upoznali se sa kulturnim znamenitostima tog kraja.