POKRENUTA INICIJATIVA ZA POTPISIVANJE PROTOKOLA SA GLAVNOM DIREKCIJOM DRŽAVNIH ARHIVA TURSKE

Direktor Državnog arhiva Crne Gore G-din Saša Tomanović održao je 7.12.2018. godine sastanak sa prof. dr Abidinom Temizerom (Mehmet Akif Ersoy University) i doc. dr Marijanom Premović (Filozofski fakultet Univerziteta Crne Gore). Tokom sastanka dogovorena je saradnja sa prof. Temezirom, koji je urednik nekoliko časopisa u Turskoj i predstavnik komiteta Ubtas, koji organizuje svake godine naučne simpozijume o istoriji Balkana i Osmanskog carstva.

Prof. Temizer pokrenuo je inicijativu da Glavna direkcija državnog arhiva Turske potpiše Protokol o saradnji sa Državnim arhivom Crne Gore. Direktor Tomanović je istakao da se veliki broj dokumenata o Crnoj Gori nalazi u arhvima Turske i da je za rekonstrukciju istorije Crne Gore svaki dokument važan. U crnogorskim arhivima nalazi se mali broj dokumenata bitnih za istoriju Turske države. Ovim Protokolom biće znatno olakšan pristup arhivskoj građi i jednoj i drugoj strani. Naglašeno je da se potpisivanjem protokola nastavlja dobra saradnja sa turskim arhivima.

Pored dogovorene saradnje, posredstvom Ministarstva kulture CG, sa direktorom Istorijskog arhiva Vatikana, pokretanjem inicijative za potpisivanje protokola sa Direkcijom državnih arhiva Turske, Uprava DACG napravila je još jedan važan iskorak za crnogorsku arhivistiku. 

Zmaj Jovina 14, 81250 Cetinje
+382 041/230-226
dacg@t-com.me

Radno vrijeme sa strankama svakog radnog dana od 8:00 do 11:00 i od 12:00 do 13:00