Predstavnici DACG na Kongresu arhivskih radnika BiH

Na poziv Arhivističkog udruženja BiH, predstavnici Državnog arhiva su u periodu od 5. do 7. juna prisustvovali 3. Kongresu arhivskih radnika BiH, koji je održan u Hotelu San u Laktašima.

Na trodnevnoj stručnoj i naučnoj konferenciji, učesnici Državnog arhiva Ivan Martinović, Karolina Kapisoda i Vukota Vukotić su ovom prilikom pripremili i prezentovali svoje radove čiji su nazivi: „Obrazovanje arhivskog kadra i njegov potencijal“, „Uloga, značaj i uticaj arhiva na obrazovni sistem“, „Arhivi i postmoderna“. Izloženo je ukupno 30 radova na temama  ovogodišnjeg Kongresa: Arhivi i obrazovanje, Arhivi u eri dezinformacija i Arhivska građa BiH, van BiH.

Prisutnima su se na otvaranju obratili organizatori Kongresa, Spomenka Pelić, predsjednica Arhivističkog udruženja Bosne i Hercegovine i direktorica Kantonalnog arhiva Travnik i Vladan Vukliš iz Arhiva Republike Srpske.

Za vrijeme trajanja konferencije, potpisan je sporazum između Državnog arhiva Republike Turske i Arhiva Bosne i Hercegovine o digitalizaciji i preuzimanju arhivske građe iz Osmanskog perioda.

Kongresu je prisustvovao veliki broj kolega iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i Srbije.

Zmaj Jovina 14, 81250 Cetinje
+382 041/230-226
dacg@t-com.me

Radno vrijeme sa strankama svakog radnog dana od 8:00 do 11:00 i od 12:00 do 13:00