Dani ICARUS Hrvatska

U saradnji sa Filozofskim fakultetom u Rijeci, konzorcijum ICARUS i ICARUS Hrvatska su u periodu od 25-26. marta 2021. godine organizovali tradicionalno okupljanje pod nazivom „6. Dani ICARUS Hrvatska“. Ovogodišnji događaj je usljed globalne pandemije organizovan virtuelnim putem. Konferenciju pod nazivom „Arhivi – granice, identiteti, refleksije“, riječima dobrodošlice otvorio je predsjednik ICARUS-a, Tomas Aigner.

U dvodnevnom radu konferencije predstavljene su djelatnosti ICARUS-a i njegovih članova kroz raznovrsne aktivnosti na digitalizaciji, umrežavanju i zaštiti pisane kulturne baštine u okviru tekućih projekata i programa širom Evrope, uključujući programe Kreativne Evrope CREARCH, Digital Treasures, They Live, te međunarodne digitalne platforme Time Machine. Takođe su predstavljane aktualne domaće i međunarodne teme s naglaskom na kreativne projekte i otvorena pitanja vezana za predstavljanje, interpretaciju i digitalizaciju istorijskih izvora i upotrebu digitalnih informacija. Naročitu pažnju je privukla radionica „Evropski arhivski portal“, o načinu i pripremi dokumentacije za njeno objavljivanje u digitalnom formatu.

Značajnom broju predavanja i drugih aktivnosti, je pored brojnih izlagača prisustvovalo i više od 160 stručnjaka iz dvadesetak zemalja. Iz Državnog arhiva Crne Gore, konferenciji je prisustvovao Ivan Martinovic.

Zmaj Jovina 14, 81250 Cetinje
+382 041/230-226
dacg@t-com.me

Radno vrijeme sa strankama svakog radnog dana od 8:00 do 11:00 i od 12:00 do 13:00