DELEGACIJA DRŽAVNOG ARHIVA NA PROSLAVI 75 GODINA ARHIVA ALBANIJE

Delegacija Državnog arhiva Crne Gore, na čelu sa direktorom Danilom Mrvaljevićem, prisustvovala je sinoć centralnoj proslavi obilježavanja 75 godina Državnog arhiva Albanije u Tirani.

Na svečanosti su govorili generalni direktor Arhiva Albanije, dr Ardit Bido, predsjednica Skupštine Republike Albanije, Lindita Nikola i predsjednik Albanije, NJ.E. Bajram Begaj, a proslavi su, pored zaposlenih u Arhivu i gostiju iz Albanije, prisustvale brojne delegacije državnih arhiva iz regiona, jugoistočne Evrope i šire.

U okviru programa obilježavanja jubileja 75 godina ovog Arhiva, generalni direktor Državnog arhiva Albanije, dr Ardit Bido upriličio je prijem za delegaciju Državnog arhiva Crne Gore.

Gospodin Bido je poželio dobrodošlicu i izrazio veliko zadovoljstvo što je delegacija Državnog arhiva Crne Gore u Tirani i što će prisustvovati programu i svečanostima povodom obilježavanja 75 godina Arhiva Albanije.

Direktor Mrvaljević se zahvalio na pozivu, čestitao domaćinima ovaj značajan jubilej i poželio im još mnogo uspješnih decenija u budućnosti.

Na sastanku je razgovarano o obnavljanju saradnje između Arhiva Crne Gore i Albanije u narednom periodu i konkretnim zajedničkim aktivnostima.

Prvog dana programa održan je otvoreni forum direktora arhiva na kojem su, pored predstavnika Arhiva Albanije i Crne Gore, učestvovali direktori Arhiva i drugih srodnih institucija i organizacija iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Egipta, Mađarske, Italije, Izraela, Kosova, Moldavije, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Turske, Ukrajine i EU.

„Radujemo se susretu sa kolegom Bidom i našim albanskim prijateljima, a ovi dani u Tirani biće, siguran sam, i sjajna prilika za uspostavljanje novih kontakata između brojnih ovdje prisutnih delegacija, za jačanje starih i izgradnju novih partnerstava, razmjenu iskustava i generalno povezivanje i unaprjeđenje saradnje između arhivskih institucija država Balkana, jugoistočne Evrope i šire.“ – kazao je, pored ostaloga, direktor Državnog arhiva, Danilo Mrvaljević.

Delegaciju Državnog arhiva Crne Gore, pored direktora Mrvaljevića, činili su pomoćnici direktora Dragoslav Bojović i Željko Miranović.

Zmaj Jovina 14, 81250 Cetinje
+382 041/230-226
dacg@t-com.me

Radno vrijeme sa strankama svakog radnog dana od 8:00 do 11:00 i od 12:00 do 13:00