Izbornik Zatvoriti

Festival knjige Kotor – FesKK 2022: Promocija Zbornika dokumenata ’’Izvještaji Mitra Bakića – crnogorskog poslanika u Carigradu 1885-1887’’

6. septembra 2022, u galeriji Kulturnog centra ”Nikola Đurković” Kotor,  je otvoren Drugi festival knjiga – humanistike, kulture i umjetnosti u Crnoj Gori – FesKK, pod sloganom  PAZI ŠTO ČITAŠ!, koji je trajao od 6. do 8. septembra.

Državni arhiv je na Festivalu, širokoj čitalačkoj publici, predstavio svoja izdanja. Takođe, u okviru Festivala promovisana je najnovija publikacija Državnog arhiva zbornik dokumenata ’’Izvještaji Mitra Bakića crnogorskog poslanika u Carigradu 1885-1887’’, knjiga I, koju su priredili pok. Predrag Vukić, mr Vukota Vukotić i arhivski savjetnik Srđan Pejović.

U ime izdavača prisutnima se obratio vd pomoćnika direktora Željko Miranović koji je između ostalog kazao sljedeće: ’’ Državni arhiv Crne Gore, sljedstveno svojoj programskoj orijentaciji, otpočeo je projekat na izdavanju zbornika dokumenata „Izvještaji Mitra Bakića – Crnogorskog poslanika u Carigradu“. Rad na ovom projektu započeo je nedavno preminuli službenik Državnog arhiva, istoričar, prof. Predrag Vukić. Rad su nastavili mr Vukota Vukotić i arhivski savjetnik Srđan Pejović, koji su proširili izdvojene izvještaje, dodajući i 1887. godinu i dokumenta iz fonda Poslanstvo Carigrad. Time je kompletiran sadržaj izvještaja poslanika Mitra Bakića za period njegovog prvog mandata na mjestu crnogorskog poslanika u Osmanskoj carevini i u punoj mjeri valorizovan trud pok. Predraga Vukića.”

Mr Vukota Vukotić je, u ime priređivača, prisutnima  konkretno približio predstavljeno izdanje. Naveo je da se Zbornik sastoji od 125 izvještaja i 131 depeše, koje je Mitar Bakić, crnogorski poslanik u Carigradu, razmijenio sa Ministarstvom inostraih djela na Cetinju u periodu od tri godine. Naglasio je da je edicija, čiji je dio ovaj Zbornik koncipirana tako da prati službovanje Mitra Bakića u Carigradu, pa tako knjiga I obuhvata prve tri godine, od januara 1885 do oktobra 1887, njegovog angažmana na mjestu crnogorskog poslanika u Otomanskoj prijestonici. Objavljeni izvještaji predstavljaju vrijedan izvor za proučavanje crnogorske diplomatske i političke istorije, i za odnose Crne Gore sa Osmanskim carstvom, ali i ostalim zemljama Balkana. Zbornik sadrži vrijedne podatke o crnogorskih iseljenicima u gradu na Bosforu, kojima se Mitar Bakić bavio u svojstvu kapetana, a što veliki broj njih izvlači iz istorijske anonimnosti. Izvještaji poslanika Mitra Bakića su prvoklasni izvori, ne samo za istoriju, već i za mnoge druge naučne discipline, od pravne nauke, preko pomoćnih istorijskih nauka, do ekonomije. Na kraju, istakao je važnost izvještaja za lingvistička istraživanja, jer su pisani narodnim jezikom, koji je time ušao u diplomatski diskurs.