Izbornik Zatvoriti

Izložba “Cetinje u prvom svjetskom ratu“

Povodom međunarodnog obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata, DACG u saradnji sa Nacionalnom bibliotekom Đurđe Crnojević predstavio izložbu “Cetinje u prvom svjetskom ratu“. Autori izložbe su g-đa Zorica Plamenac i g-din Aleksandar Berkuljan.Prisutnima se obratio uvodnim govorom jedan od autora izložbe Aleksandar Berkuljan riječima da je ovo nastavak autorske inicijative u saradnji sa Državnim arhivom Crne Gore koja je do sada rezultirala nizom projekata.

Na izložbi je prikazano 200 fotografija iz privatne kolekcija autora Berkuljana i 80 arhivskih dokumenata iz fondova u posjedu Državnog arhiva, obrađenih i odabranih od strane arhivistice G-đe Zorice Plamenac. Prikazani dokumenti svjedoče o organizaciji okupacione Austrougarske vlasti koja je donijela niz mjera nastojeći da normalizuje prilike u zemlji i omogući funkcionisanje organa vlasti, sudstva i školstva, kao i da unaprijedi infrastrukturu, poljoprivredu i zdravstvo.

Pozdravnim riječima Izložbu je otvorio direktor državnog arhiva CG G-din Saša Tomanović zahvalivši se prisutnima na posjeti i interesovanju ističući važnost ove izložbe koja na najbolji način oslikava ovaj preiod burne Crnogorske istorije.Direktor je takođe naglasio da se ova izložba realizuje u okviru programa obilježavanja Evropske godine kulturne baštine.

Berkuljan je kao vlasnik foptografija, a koje su dio ove postavke, kompletnu izloženu kolekciju ustupio DACG u trajno vlasništvo.

Izložbi su prisustvovali Loreana Pasku, savjetnik – diplomata sa konzularnim dužnostima iz ambasade Rumunije i gradonačelnik prijestonice Aleksandar Kašćelan.