Izložba Državnog arhiva Crne Gore u Lovćencu

Kao rezultat saradnje Državnog arhiva Crne Gore i Udruženja Crnogoraca Srbije “Krstaš” u Crnogorskom kulturnom centru u Lovćencu 02.06. otvorena je izložba: “Zvanične čestitke Nikoli I povodom jubilarnih svečanosti 1910. godine”.

Izložbu je otvorio Stevan Radunović direktor Državnog arhiva Crne Gore, a govorili su autor izložbe i pomoćnik direktora arhiva Srđan Pejović i publicista Nenad Stevović. Moderator večeri je bila Jana Krivokapić, a tekstove Nikole I je govorio recitator Aleksa Giljen. Otvaranje izložbe u Lovćencu bio je završni čin Stevana Radunovića sa pozicije dugogodišnjeg direktora arhiva uoči odlaska u penziju.

Na izložbi su predstavljena dokumenta koja govore o značaju i ulozi Crne Gore i njenim odnosima sa drugim zemljama Evrope i svijeta na kraju prve decenije 20. vijeka, a posjetioci su u prilici da pogledaju zvanične čestitke koje su Nikoli Prvom povodom proglašenja Crne Gore za kraljevinu stigle od: predsjednika SAD-a, grčkog kralja Đorđa, belgijskog kralja Alberta, njemačkog cara Vilhelma, rumunskog kralja Karola, predsjednika Francuske Falijera, italijanskog kralja Viktora Emanuela, španskog kralja Alfonsa, princa od Monaka Alberta I, velikog vojvode Adolfa Fridriha V, kralja Norveške Hakona, bugarskog kralja Ferdinanda, Pape Pia X, kralja Velike Britanije Džordža V, austrougarskog cara Franje Josifa, ruskog cara Nikolaja II Romanova, kralja Bugarske Ferdinanda, italijanske kraljice majke Margarete Savojske i sultana Mehmeda V.
Državni arhiv Crne Gore je iz svoje izdavačke produkcije donirao značajan broj knjiga Udruženju “Krstaš” u cilju obogaćivanja knjižnog fonda Crnogorske biblioteke i čitaonice, čije zvanično otvaranje se očekuje za vrijeme obilježavanja 13. jula Dana državnosti Crne Gore.
Gostima iz Crne Gore “Krstaš” je uručio zahvalnice za doprinos očuvanju kulturnog, jezičkog i nacionalnog identiteta Crnogoraca u Lovćencu.

Zmaj Jovina 14, 81250 Cetinje
+382 041/230-226
dacg@t-com.me

Radno vrijeme sa strankama svakog radnog dana od 8:00 do 11:00 i od 12:00 do 13:00