Međunarodno arhivsko savjetovanje „Tara 2018“

Na poziv Arhivističkog društva Srbije i Istorijskog arhiva Užice, predstavnici Državnog arhiva Crne Gore učestvovali su na Međunarodnom arhivskom savjetovanju „Tara 2018“, koje je održano u Hotelu „Omorika“, u periodu od 10. do 12. oktobra 2018. godine.

Na savjetovanju je učestvovalo preko dvije stotine kolega iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Na samom otvaranju, učesnicima su se pored organizatora, obratili i direktori arhiva iz regiona. Direktor Tomanović se uputivši pozdravne riječi zahvalio i organizatoru na pozivu, te najavio rad kolega iz Državnog arhiva Crne Gore. U dva dana izloženo je 26 radova na teme „Arhivi u elektronskom okruženju – elektronski dokument i elektronsko arhiviranje“ i „Arhivska služba danas – analiza stanja, pitanja, predlozi, rješenja“.

Za potrebe ovog savjetovanja, predstavnici Državnog arhiva Ivan Martinović i Karolina Kapisoda, pripremili su i prisutnima prezentovali rad na temu: „Organizacija arhivske službe u Crnoj Gori“. Rad ukazuje na proces razvoja arhivske djelatnosti, od osnivanja samostalnih arhivskih ustanova do formiranja savremene arhivske službe, kao dijela državne uprave, nacionalnog sistema nauke i kulture.

Moramo napomenuti, da je  Državnom arhivu CG specijalan poziv za prisustvo i obilježavanje Dana grada Užica uputio direktor Istorijskog arhiva Užice, gospodin Željko Marković. U okviru obilježavanja ovog datuma, organizovane su mnoge manifestacije, izložbe i svečanosti.

Zmaj Jovina 14, 81250 Cetinje
+382 041/230-226
dacg@t-com.me

Radno vrijeme sa strankama svakog radnog dana od 8:00 do 11:00 i od 12:00 do 13:00