Međunarodno arhivsko savjetovanje „Tehnički problemi tradicionalnog i elektronskog arhiviranja“

U periodu od 11. do 13. Aprila 2018. godine, u organizaciji Pokrajinskog arhiva Maribor, održano je Međunarodno arhivsko savjetovanje pod nazivom „Tehnički problemi tradicionalnog i elektronskog arhiviranja“. Savjetovanje je u trodnevnom radu održano u Hotelu Radin u Radencima (Republika Slovenija).

Skup je pružio novitete u oblasti teorijskih i praktičnih baza arhivske nauke, upravljanja arhivskima zapisima, istraživanja, arhivističkih standarda, vodiča, programa i projekata. Glavna tema konferencije bila je „Dostupnost arhivske građe i njena upotreba“.

Stručnjaci iz oblasti arhivske nauke, dokumentarsitike i upravljanja arhivskim zapisima, održali su predavanja na navedenoj temi, upoznali učesnike sa različitim aspektima pristupa arhivskoj građi i predstavili uspješne projekte digitalizacije. Takođe, prezentacije su obuhvatale i probleme informatičke sigurnosti i elektronskog poslovanja. U okviru konferencije organizovana je i radionica o kreiranju i primjeni internih pravila.

Navedenom skupu prisustvovali su i zaposleni Državnog arhiva, koji su iskoristili priliku da sa predstavnicima drugih arhiva načelno dogovore zajedničke aktivnosti. Tako je sa direktorom Arhiva Tuzlanskog kantona iz Bosne i Hercegovine, dogovoreno organizovanje izložbe, koja će biti upriličena neposredno pred otvaranje Međunarodnog arhivskog savjetovanja u organizaciji navedenog arhiva. Radni sastanci su upriličeni i sa predstavnicima Istorijskog arhiva Užice i Arhiva Republike Srpske.

Zmaj Jovina 14, 81250 Cetinje
+382 041/230-226
dacg@t-com.me

Radno vrijeme sa strankama svakog radnog dana od 8:00 do 11:00 i od 12:00 do 13:00