NASTAVAK DOBRE SARADNJE IZMEĐU DRŽAVNOG ARHIVA REPUBLIKE TURSKE I DRŽAVNOG ARHIVA CRNE GORE

Direktor državnog arhiva Crne Gore g-din Saša Tomanović i pomoćnik direktora g-din Srđan Pejović, sastali su se sa  direktorom Državnog arhiva Turske Prof. dr. Ugur Unal i  koordinatorom Tike za Crnu Goru g-dinom Abdurrahmanom Toprak.

G-din Saša Tomanović iskazao je zadovoljstvo zbog posjete direktora Državnog arhiva Turske Prof.dr. Ugur Unala, kao i što saradnja Državnog arhiva Republike Turske sa Državnim arhivom Crne Gore traje duži niz godina na obostrano zadovoljstvo, ističući da je neophodno obnoviti Protokol o sardanji između ove dvije institucije, kojim bi se još više produbiila ova dugogodišnja saradnja. “Crna Gora iako mala država posjeduje i čuva arhivsku građu značajnu za proučavanje bogate istorije kako Crne Gore tako  i Evrope. Obnavljanjem protokola o saradnji sa Državniim arhivom Republike Turske, jednim od najvećih arhiva svijeta, naglasio bi se značaj Državnog arhiva Crne Gore u sistemu arhiva cijele Evrope i olakšao pristup arhivskoj građi kao i pojačala razmjena iskustava u cilju unaprijeđivanja arhivske djelatnosti i podizanja standarda“. Preliminarno je dogovoreno da u skorije vrijeme predstavnici DACG posjete Državni arhiv Turske.

Direktor Državnog arhiva Republike Turske Prof. dr. Ugur Unal zahvalio se na organizovanom sastanku i poželio nastavak dobre saradnje ova dva arhiva. “ Došao sam sa namjerom da Vas upoznam sa planovima za nastavak saradnje između ove dvije institucije. Crna Gora jeste mala država ali ne i malog značaja za istoriju Evrope. Arhiv CG posjeduje veoma vrijedna dokumenta, koja predstavljaju bitan segment u istraživanju odnosa ove dvije države pomoću kojih se može rekonstruisati istorija Evrope . U istambulskom arhivu čuva se 95 miliona dokumenata iz cijelog svijeta, međutim protekom vremena (ratovi ekonomska situacija) dosta toga je i uništeno jer u suprotnom bilo bi ih 3-4 puta više. Smatram da imamo puno osnova po kojima možemo sarađivati i to treba realizovati putem zajedničkih projekata. Institucionalnom saradnjom se produbljuju već tradicionalno dobri odnosi CG i Republike Turske. Da veličina zemlje nije presudna za saradnju pomenuću činjenicu da je CG iako teritorijalno mala država  1894.godine, kada je Tursku pogodio razorni zemljotres, poslala pomoć Turskoj o čemu se svjedoče dokumenta u našim arhivima.

Koordinator TIKA za Crnu Goru g-din Abdurrahman Toprak rekao je da TIKA prvenstveno sarađuje sa državnim institucijama. Izrazio je spremnost da da puni doprinos saradnji ove dvije institucije tj. svim planiranim projektima da se realizuju kada se za to steknu neophodni uslovi. 

Nakon posjete Državnom arhivu na Cetinju eksperti- istraživači iz Republike Turske posjetili su Arhivski odsjek “Istorijski arhiv“ Kotor, kako bi se upoznali sa arhivskim fondovima koji se čuvaju u tom Odsjeku.

Zmaj Jovina 14, 81250 Cetinje
+382 041/230-226
dacg@t-com.me

Radno vrijeme sa strankama svakog radnog dana od 8:00 do 11:00 i od 12:00 do 13:00