“NEĐELJA ARHIVA“ 29. Maj – 2. Jun 2023. godine

U organizaciji Državnog arhiva Crne Gore, u periodu od 29. maja do 02. juna 2023 godine, na teritoriji cijele države, biće oržana tradicionalna manifestacija “Neđelja arhiva”, koja se održava u cilju promocije arhivskog nasljeđa i podizanja svijesti o značaju Arhiva, arhivske djelatnosti i arhivske građe, neprocjenjivog blaga koje se čuva u Državnom arhivu Crne Gore.

U okviru ovogodišnjeg programa “Neđelje arhiva” predviđeno je više od 100 programa i aktivnosti u svim arhivskim odsjecima, širom Crne Gore: Međunarodni naučno-stručni skup “Miloš Milošević i kulturna tradicija Boke“; izložbe i prezentacije dokumenata; promocije publikacija Državnog arhiva; posjete Arhivu i arhivskim odsjecima od strane učenika i studenata; održavanje časova istorije, predavanja o važnosti pisane kulturne baštine, značaju, funkciji i ulozi Arhiva u društvu; posjete predstavnika Ministarstva kulture i medija, predstavnika lokalnih samouprava i registratura…ž

Iz bogatog i raznovrsnog programa Neđelje arhiva 2023 izdvajamo:

KOTOR

Međunarodni naučno-stručni skup “Miloš Milošević i kulturna tradicija Boke“, Crkva sv. Duha/koncertna dvorana ŠOSMO ’’Vida Matjan’’.

Ovaj naučni skup dio je projekta Državnog arhiva koji obuhvata i reizdanje knjige  Miloša Miloševića „Pomorski trgovci, ratnici i mecene“: Studije o Boki Kotorskoj XV – XIX, u suizdavaštvu Državnog arhiva i izdavača prvog izdanja – CID, Podgorica/Equilibrium Beograd. Dio projekta koji se odnosi na reizdanje navedene knjige realizovan je 2022. godine I promocija je održana pred brojnom publikom 11. novembra 2022. godine u Kotoru. Projekat se realizuje u saradnji sa Opštinom Kotor, koja je pomogla i objavljivanje ove knjige.

Učešće na skupu potvrdilo je preko trideset eminentnih stručnjaka iz zemlje i inostranstva, koji će nas radovima iz oblasti arhivistike, kulturne baštine, istorije pomorstva i Bokeljske mornarice, pa do umjetnosti i pjesništva, podsjetiti na bogat opus dr Miloša Miloševića, koji je dao trajni pečat kako nauci I generaciji kojoj je pripadao, tako i sredini u kojoj je živio i radio.

Otvaranje skupa je u četvrtak, 01.juna, u 09:00 sati.

PODGORICA

Fotodokumentarna izložba “Prosvjeta u Podgorici“.

Otvaranje izložbe 29. maja u 12h, KIC “Budo Tomović“.

Ova izložba je priča o razvoju školstva na području Podgorice u periodu od 1900-1980 godine. Autorke izložbe su Biljana Drašković i Sandra Marković.

NIKŠIĆ

Promocija zbornika dokumenata “Izvještaji Mitra Bakića crnogorskog poslanika u Carigradu 1885-1887“ knjiga I, 29. maja u 19h, Gradska kuća. U ime izdavača govoriće v.d. direktora Danilo Mrvaljević, a u ime priređivača mr Vukota Vukotić i Srđan Pejović.

PLJEVLJA

Otvaranje novih prostorija za rad Arhivskog odsjeka Pljevlja, novog depoa i čitaonice, 30. maj u 12h.

CETINJE

Fotodokumentarna izložba “Elektroindustrija Obod – omaž Petru Sinanoviću – Nagibu“.

Otvaranje izložbe 30. maj u 19h, Agencija za razvoj i podršku poslovanju Cetinje.

Izložba prati period od osnivanja EI Obod 1953. godine.

Autorka izložbe je Zorica Živković sa saradnicima – službenicima AO Cetinje.

ULCINJ

Fotodokumentarna izložba “Razvoj školstva u Ulcinju kroz arhivska dokumenta i fotografije“. Otvaranje izložbe: 31. maj u 12h, Galerija Centra za kulturu Ulcinj.

Izložba prati razvoj školstva u Ulcinju od početka rada prve svjetovne škole u Ulcinju 1886. godine do sredine šezdesetih godina XX vijeka.

Autorka izložbe je Ljiljana Bulatović sa saradnicima – službenicima AO Ulcinj.

BAR

Internet izložba „SNO (Sreski narodni odbor) 1945-1955’’ g.

Link:izlozba2023.blogspot.com

Prezentacija izložbe 31. maj. 2023 g.

Internet  izložba je savremeni način približavanja dokumenata posjetiocima interneta.

Autor izložbe je Zoran Đakonović

Takođe, u toku trajanja manifestacije od  29. maja do 02. juna biće upriličeno i :

BUDVA

Prikazivanje postavke ranije pripremljene izložbe Ličnog fonda Bocarić Anastasa prvog akademski obrazovanog umjetnika u Crnoj Gori (1864-1944)

HERCEG NOVI

Prezentacija najznačajnijih arhivskih dokumenata fonda PUMA Političko-upravnog Mletačkog arhiva (1687-1797 g.)

ČUVAJUĆI ARHIVE, ČUVAMO CRNU GORU!

Zmaj Jovina 14, 81250 Cetinje
+382 041/230-226
dacg@t-com.me

Radno vrijeme sa strankama svakog radnog dana od 8:00 do 11:00 i od 12:00 do 13:00