OCR u službi povećanja efikasnosti arhivskih procesa

Usljed velike zainteresovanosti za sticanjem znanja i vještina u upotrebi alata za grafičko prepoznavanje znakova, pod okriljem ICARUS Hrvatska, dana 25.VI 2020.godine, organizovana je virtuelna radionica pod nazivom „OCR u službi povećanja efikasnosti arhivskih procesa“.

Optičko prepoznavanje znakova (OCR) je savremena alatka, čijom se upotrebom slika znakova tj. teksta, pretvara u oblik kojim se dalje može manipulisati na računaru. Ova metoda prepoznavanja podataka i informacija, omogućava optimizaciju procesa digitalizacije arhivske građe, te višestruko ubrzava njen proces ili ga čak automatizira uz minimalne troškove, te uz zadržavanje ili poboljšanje kvaliteta dobijenih rezultata.

Svoja iskustva na ovom polju izučavanja prenijeli su nam profesor Hrvoje Stančić sa Odsjeka za informacione i komunikacione nauke Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu i Željko Trbušić, arhivista na Odsjeku za istoriju hrvatske književnosti Zavoda za istoriju hrvatske književnosti, pozorišta i muzike Hrvatske akademije nauka i umjetnosti.

Prisutni su imali priliku steći osnovna i dio naprednih znanja o funkcionisanju OCR dostupnih alata (alata otvorenog koda). Iz Državnog arhiva Crne Gore, radionici su prisustvovali Sasa Tomanovic i Ivan Martinovic.

Zmaj Jovina 14, 81250 Cetinje
+382 041/230-226
dacg@t-com.me

Radno vrijeme sa strankama svakog radnog dana od 8:00 do 11:00 i od 12:00 do 13:00