Izbornik Zatvoriti

Posjeta ambasadorke Turske

Dana 19.V 2021.godine DACG Direktor Državnog arhiva Crne Gore g-din Saša Tomanović, sastao se sa  ambasadorkom Turske u Crnoj Gori g-đom Songul Ozan.  Zvanična posjeta Državnom arhivu od strane ambasadorke Songul bila je najavljena i ranije ali je otkazana usled poznatih okolnosti sa pandemijom  Covid 19.

Sastanku su prisustvovali i njen saradnik g-din Ajdin Rakić i pomoćnica direktora DACG u Sektoru za arhivsku građu stvaralaca od značaja za jedinice lokalne samouprave g-đa Mirjana Kapisoda.

Poželivši joj dobrodošlicu, direktor DACG g-din Saša Tomanović rekao je da ova posjeta, koja je već dugo u najavi, velika je podrška za saradnju Turskog arhiva – jednog od najvećih arhiva u svijetu i Državnog arhiva Crne Gore. Istakao je da projekti u kulturi podstiču sadržajne i prijateljske odnose ove dvije države . Dobri odnosi i efikasnije kulturno povezivanje prijateljskih zemalja Turske i Crne Gore, zajednički je interes, pa iz tog razloga razmjenu na kulturološkom nivou potrebno je  neprekidno širiti.

Ambasadorka Turske g-đa Songul zahvalila se na brzoj reakciji g-dina Tomanovića u cilju organizacije ovog sastanka i naglasila da Turski arhiv jeste jedan od najvećih arhiva na svijetu ali su dokumenta kojim baštini DACG i crnogorska kultura veoma značajni za poznavanje istorije Balkana i Evrope bez obzira na veličinu Crne Gore. Prisutne je upoznala o novoj organizaciji rada turskih arhiva, tj. da je došlo do centralizacije svih arhiva turske a kao posledica toga će biti lakše uspostavljanje saradnje među arhivima.  Predočila je direktoru Tomanoviću namjeru direktora turskog arhiva Prof. Dr. Ugura Unala da uskoro  posjeti Drzavni arhiv CG i da se nastave već započeti razgovori oko potpisivanja protokola saradnje između turskog i crnogorskog arhiva. Takođe je najavila posjetu predstavnika turske Agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju “TIKA“ Državnom arhivu Crne Gore, koji su zainteresovani za naš rad. Želju da posjeti Državni arhiv CG izrazio je i nadaleko poznati prof. dr. Ilber Ortayli sa kojim se direktor Tomanović susreo u Turskoj – Jedrene. Ambasadorka je kazala da osjeća veliku spremnost obije strane za saradnju, da tako treba i nastaviti, razvijati još dublje međusobno razumijevanje i stvarati više kontakata da bismo na taj način stvorili više prilika za međusobnu saradnju.

Direktor Tomanović je ambasadorku upoznao sa mogućim vidovima saradnje ova dva arhiva na polju arhivistike, edukacije, zajedničkih projekata kao i sa već ostvarenom saradnjom sa Direkcijom državnih arhiva Turske koja se realizovala zahvaljujući zaključenom Protokolu o saradnji između Vlade Republike Turske i Vlade Crne Gore. Po osnovu navedenog protokola turski arhiv je ustupio Katalog digitalnih dokumenata iz turskog arhiva, (20509 dokumenata), Državnom arhivu Crne Gore.  Tomanović je informisao  ambasadorku g-đi Songul Ozan o dosadašnjim aktivnostima DACG sa predsjednikom Udruženja socijalne solidarnosti i kulture iseljenika Jugoslavije – Crne Gore u Turskoj g-dinom Bedrijem Gülom Mukovićem,  Upravom za dijasporu Turske na projektu formiranja “Crnogorske sobe“ u Kirklareliju, kao i o aktivnostima preduzetim sa predstavnikom komiteta UBTAS i urednikom više stručnih časopisa u Turskoj g-dinom prof.dr.Abidinom Temizerom sa univerziteta Mehmet Akif Ersoy.

Pomoćnica direktora DACG g-đa Mirjana Kapisoda podsjetila je, da je DACG u saradnji sa Univerzitetom u Sarajevu – Orijentalni institut, štampao knjigu (Crna Gora u defteru dukađinskog sandžaka iz 1570.god.) autora prof.dr. Aladina Husića, koja je odškrinula vrata u neiscrpni svijet osmanskih izvora. Na taj način se otvorilo široko istraživačko polje za cjelokupni onovremeni jugoslovenski prostor.

Imajući u vidu da su Turska i CG  prijateljske zemlje, saradnja Arhiva Republike Turske i Arhiva CG  konkretan je dokaz našeg prijateljstva, zaključio je direktor Državnog arhiva Crne Gore g-din Saša Tomanović.