Posjeta Hadžije Hadžiabdića

Državni arhiv Crne Gore posjetio je g-din Hadžija Hadžiabdić, zamjenik direktora Arhiva Bosne i Hercegovine.

Sastanku su prisustvovali g-din Hadžija Hadžiabdić, direktor Državnog arhiva CG g-din Saša Tomanović sa svojom  pomoćnicom g-đom Mirjanom Kapisodom i  načelnica Odsjeka za za sređivanje i obradu arhivske građe do 1945.godine g-đa Vesna Đuričković. 

Saša Tomanović je upoznao gosta sa radom i prioritetima arhivske službe u CG napomenuvši da arhivi služe kao neophodan resurs za pisanje istorije Evrope i nacija i da služe demokratiji tako što omogućavaju slobodan pristup istraživačima i građanima. 

Zamjenik direktora arhiva Bosne i Hercegovine prezentovao je rad svog arhiva i upoznao prisutne sa mogućnostima buduće saradnje.Hadžija Hadžiabdić je podrobno informisan o radu Odjeljenja za tehničku zaštitu arhivske građe a zatim je obišao i depoe DACG.

Direktor DACG g-din Tomanović Saša na kraju sastanka je zaključio da je nagli razvoj interneta krajem XX vijeka uticao na novi način organizacije rada arhiva, prezentacije i korišćenja arhivskih izvora.Uspostavljanje ove saradnje dobra je osnova da se ukaže na mogućnosti korišćenja novih tehnologija u ovoj oblasti kako bi se olakšao pristup arhivskoj građi, razvile nove strategije ali i uvele nove usluge u cilju što veće zainteresovanosti korisnika arhivske građe.

Zamjenik direktora Arhiva Bosne i Hercegovine g-din Hadžiabdić naglasio da je ovo dobra prilika za pronalaženje rješenja za izazove sa kojima se svakodnevno susrijeću arhivi i arhivisti u digitalnom svijetu.

Na sastanku je dogovorena saradnja između dva arhiva prvenstveno u cilju međusobne razmjene znanja i iskustva iz oblasti arhivistike, kao i razmjena naučno obavještajnih sredstava kako bi korisnici arhivske građe iz drugih zemalja, lakše pronašli tražena dokumenta.

Zmaj Jovina 14, 81250 Cetinje
+382 041/230-226
dacg@t-com.me

Radno vrijeme sa strankama svakog radnog dana od 8:00 do 11:00 i od 12:00 do 13:00