Promocija knjige „Crna Gora u defteru Dukađinskog sandžaka iz 1570. godine“

U periodu od 11. do 13. septembra, na teritoriji Crne Gore organizovana je promocija knjige pod nazivom „Crna Gora u defteru Dukađinskog sandžaka iz 1570. godine“, autora Aladina Husića. Promocija je organizovana u gradovima Cetinje, Nikšić i Podgorica, u popodnevnim časovima.

Knjiga je nastala kao rezultat dugogodišnje međunarodne saradnje dviju institucija, Državnog arhiva Crne Gore i Orijentalnog instituta – Univerziteta u Sarajevu, čija je prva promocija upriličena u maju mjesecu ove godine u svečanoj Sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu.

Govornici i promoteri ove knjige su svojim obraćanjem uveličali događaj i dali nemjerljiv doprinos daljoj popularizaciji navedenog djela.

U ime Državnog arhiva, kao izdavača, uvodne riječi dobrodošlice dao je direktor Saša Tomanović. Direktor Tomanović je u svom govoru istakao značaj nastavka saradnje između Državnog arhiva Crne Gore i Orijentalnog instituta Univerziteta u Sarajevu, koja je rezultirala publikovanjem navedenog djela, a čija je vrijednost od izuzetnog značaja za proučavanje osmanske vladavine na teritoriji Crne Gore. U svom uvodnom obraćanju, Direktor Tomanović se osvrnuo i na opsežnu biografiju autora dr. Aladina Husića in izrazio nadu da će se ova saradnja nastaviti i u budućnosti.

Prisutnima se dalje obratio, istoričar, akademik, naučnik, prof. dr. Božidar Šekularac. Ističući značaj koji ova rijetka knjiga ima u obogaćivanju crnogorske bibliografije, profesor Šekularac je svoje izlaganje posvetio temeljnom izučavanju ovog djela i njegove važnosti kako za naučnu, tako i stručnu javnost, pozivajući mlade istoričare na dubljem proučavanju ovog štiva kao korisnog izvora za dalja istraživanja istorije Crne Gore.

Ispred Orijentalnog instituta Univerziteta u Sarajevu, publici se obratio istoričar, publicista, naučni radnik dr. Muharem Hodžić. Doktor Hodžić je svoju pažnju takođe posvetio izučavanju ovog djela, osvrnuvši se na geografske karakteristike nahija Grbavci, Župa, Malonšići, Pješivci, Cetinje, Rijeka Crmnica, Grbalj, u kojima je urađen detaljan popis i opis društvenog statusa stanovništva, opis teritorijalne uprave, njene granice i organizacija, položaja crkve u Osmanskom carstvu, pitanja islamizacije kao i poreskog opterećenja stanovništva.

Promociju je svojim završnim riječima zaključio istoričar, slavista, publicista i autor ove knjige dr Aladin Husić. On je govorio o dugotrajnom i složenom procesu, svim poteškoćama i problemima sa kojima se susrijetao pri izradi, njenom dešifrovanju i prevođenju sa turskog i osmanskog jezika, a sve u cilju približavanja ovog djela današnjem korisniku i istraživaču. Takođe, autor je istakao da je objavljivanje ovog djela rezultat dobre obostrane saradnje ove dvije institucije , te izrazio nadu da će ovo biti dobar primjer i podsticaj i za druge vidove saradnje.

Publika je pokazala veliko interesovanje za održane promocije, i dalja svoj doprinos diskutujući o istorijskim činjenicama navedenim u knjizi.

Zmaj Jovina 14, 81250 Cetinje
+382 041/230-226
dacg@t-com.me

Radno vrijeme sa strankama svakog radnog dana od 8:00 do 11:00 i od 12:00 do 13:00