Izbornik Zatvoriti

Promocija knjige Luke Milunovića

U Nikšiću je 08. 11. 2017. godine, u Gradskoj kući, sa početkom u 19 sati, održana promocija knjige pod nazivom „Crnogorsko glumište od XIX stoljeća do Prvog svjetskog rata“, autora Luke I. Milunovića.

U ugodnom ambijentu i prepunoj sali zainteresovanim  posjetiocima obratili su se : v. d. direktora Državnog arhiva Saša Tomanović, istoričar mr. Vukota Vukotić, publicista i kulturolog Dragan B. Perović i autor Luka I. Milunović. Medijator večeri  bio je profesor Mihailo Perošević.

Publikacija ,,Crmogorsko glumište“ je nastala kao vijenac autorovih studija objavljenih u „Arhivskim zapisima“ i ,, Matici“ đe su nerijetko uz razmatranja integralno dati i arivski dokumenti. Slijedeći iskustva i dobru praksu objavljivanja dokumenta u „Arhivskim zapisima“, nastojimo da pružamo čitaocima na uvid relevantne sadržaje među kojima su i oni sa detaljima i o razvoju pozorišta i kulture uopšte u Crnoj Gori.

Dokumenta iz oblasti kulture predata u okviru Milunovićevih radova čitaocima na uvid, dopunjavaju u znatnoj mjeri ranije objavljena u stručnoj periodici, i dozvoljavaju da se sada formira mnogo pouzdanija slika o aktuelnim koncepcijama pri osnivanju Kraljevskoga crnogorskoga narodnoga pozorišta. Pored toga, prezentirana dokumenta će zainteresovanima omogućiti formiranje osnovnih saznanja i o neposrednome životu i radu ove, prve stalne pozorišne kuće u Crnoj Gori. Značaj  objavljenih dokumenta i na njima zasnovanih radova iz domena razvoja teatra je potenciran i time što je tu, pored ostaloga, precizno ukazano na dio prikazanoga repertoara prvoga državnoga profesionalnoga pozorišta u Crnoj Gori koji iz drugih izvora nije moguće ni približno tako cjelovito rekonstruisati.

Organizatori događaja su Državni arhiv Crne Gore – Arhivski odsjek Nikšić, Matica crnogorska i Narodna biblioteka „Njegoš“ Nikšić, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.