Izbornik Zatvoriti

Radionica na temu „Arhivi i digitalno društvo“ u organizaciji Univerziteta u Zagrebu i ICARUS Hrvatska.

Povodom obilježavanja Međunarodne nedjelje i dana arhiva, 10.06.2020. godine održana je radionica na temu „Arhivi i digitalno društvo“ u organizaciji Univerziteta u Zagrebu i ICARUS Hrvatska.

S ciljem globalne promocije važnosti zaštite i dostupnosti arhiva kako za pojedinca tako i za društvo, ovogodišnji Međunarodni dan i nedjelja arhiva posvećeni su osnaživanju društva znanja. Ono uključuje teme poput vještačke inteligencije, digitalno očuvanje, nove tehnologije, pouzdanost informacija, te srodna pitanja i njihov uticaj na arhivsku struku i praksu.

Ovogodišnja radionica, na kojoj su učestvovali i predstavnici Državnog arhiva (Ivan Martinović i Saša Tomanović), je zbog nepredviđenih okolnosti sa pojavom korona virusa, organizovana virtuelnim putem.

U prvom dijelu konferencije, promovisana je knjiga arhivistice Vlatke Lemić „Arhivi i digitalno doba“. Knjiga, koja se sastoji iz pet cjelina, prilagođena je kako studentima i učenicima, tako i arhivistima. Daje nova iskustva i znanja, te predstavlja temelj za nova arhivska istraživanja. Takođe se bavi i djelovanjem arhivske zajednice u savremenom digitalnom dobu, mogućnostima i izazovima, projektima, strategijama i stručnim praksama.

U drugom dijelu konferencije, dvanaest naučnih i stručnih radnika iz različitih područja struke, predstavili su svoje projekte, aktivnosti, istraživanja i naučne radove kroz koje su se susreli s arhivima i arhivskim izvorima.