Izbornik Zatvoriti

Riješen problem proširivanja prostora za rad arhivskog odsjeka u Plevljima

Nakon više obavljenih razgovora sa čelnicima lokalne uprave SO Pljevlja, prvenstveno sa g-dinom Igorom Golubovićem, predsjednikom opštine Pljevlja, riješen je problem proširivanja prostora za rad arhivskog odsjeka u Plevljima.

U Arhivskom odsjeku Pljevlja već odavno postoji problem sa smještajnim prostorom za arhivsku građu jer je dosadašnji prostor nedovoljan, svega 112m² od toga depo 70m². Osim toga DACG predstoji preuzimanje arhivske građe od velikog broja registratura i ako se ne obezbijedi prostor ne bi se imala gdje smjestiti arhivska građa. Situacija se zakomplikovala nakon izbijanja požara požara u RTV Pljevlja u maju 2018.godine, s obzirom da je Arhivski odsjek Pljevlja smješten u istoj zgradi. Prilikom gašenja požara slila se velika količina vode u prostorije Arhivskog odsjeka Pljevlja. Zahvaljujući brzoj intervenciji načelnika Vukomira Brajovića i zaposlenih, vrijedna arhivska građa je sačuvana ali je radni prostor uništen.

Imajući u vidu da se radi o javnom interesu kao i da je neophodno poboljšati uslove za obavljanje ove značajne djelatnosti inicirali smo sastanak sa predsjednikom opštine Pljevlja i njegovim saradnicima a povodom razmatranja mogućnosti da se Državnom arhivu CG ustupi poslovni prostor na korišćenje  u zgradi bivših društveno-političkih organizacija u centru grada. Na sastanku su razmatrana sva pitanja u vezi rješavanja ovog problema. Direktor DACG g-din Saša Tomanović predložio je da se na sjednici SO Pljevlja, između ostalog, uvrsti u dnevni red razmatranje ovog zahtjeva DACG.

Od strane predsjednika opštine Pljevlja i njegovih saradnika u nadležnim organima lokalne uprave imali smo veliko razumijevanje za rješavanje ovog problema i obezbjeđivanje boljih uslova za arhivsku djelatnost u Pljevljima. Sve je to rezultiralo pozitivnom odlukom. Naime ustupljen je prostor za proširenje, odnosno za smještaj arhivske građe Arhivskog odsjeka Pljevlja,  veličine 201m² koji se nalazi u prizemlju zgrade.

Predstoji nam adaptacija prostora i opremanje depoa kako bi imali adekvatan prostor za smještaj arhivske građe narednih godina. Planiramo i opremanje čitaonice čime bi se pružila bolja usluga korisnicima i istraživačima, kojima je  arhivska građa itekako značajna u njihovom duhovnom i obrazovnom segmentu života.

Direktor i zaposleni u DACG su zahvalni Predsjedniku opštine i  službenicima lokalne samouprave Pljevlja, na uloženom trudu, radu i dobroj volji,  za obezbjeđivanje uslova za kvalitetnije obavljanje arhivske djelatnosti u Pljevljima. Nadamo se da će u Arhivskon odsjeku Pljevlja, pored nas koji smo poslom vezani, uživati i svi oni koji ga posjećuju.