RootsTech – globalni događaj

FamilySearch je organizacija posvećenja očuvanju istorijskih porodičnih zapisa i njihovim publikovanjem i promovisanjem na onlajn platformi. Iako je po samom osnivanju bila namijenjena crkvenim pripadnicima, danas ona pomaže milionima ljudi širom svijeta da otkriju svoje nasljeđe i povežu se sa članovima porodice, zahvaljujući saradnji s više od 10.000 arhiva i partnera u preko 100 zemalja.

Svake godine se pod pokroviteljstvom ove organizacije održava RootsTech globalni događaj koji promoviše lična i familijarna otkrića njegujući nova poznanstva, savremena učenje i inovativne tehnologije. Događaj posvećen pomaganju ljudima da otkriju svoje lične i porodične priče, održan je u periodu od 27-29. februara 2021. godine i u njemu je učestvovao veliki broj stručnjaka i govornika iz različitih društvenih oblasti.

U aktivnostima ovogodišnjeg RoothTech-a, participirali su i zaposleni Državnog arhiva, čija je pažnja naročito bila usmjerena na konferenciju „Arhivski portal“. Izlagači su bili direktori arhiva Italije, Engleske, Finske, Portugala, Španije, Njemačke i Ukrajine. Pojedinačno su predstavljena dosadašnja dostignuća u oblasti digitalizacije arhivske djelatnosti, posebno u dijelu koji se odnosi na istraživanje porodične istorije. Prezentovane su najbolje prakse u digitalizaciji i pristupu arhivskim zapisima, te istražene nove strategije, tehnologije i metode čuvanja dokumenata.

RoothTech 2021, privukao pažnju više od milion učesnika iz 242 zemlje i teritorije na svom prvom, virtuelno organizovanom događaju.

Zmaj Jovina 14, 81250 Cetinje
+382 041/230-226
dacg@t-com.me

Radno vrijeme sa strankama svakog radnog dana od 8:00 do 11:00 i od 12:00 do 13:00