Susret v.d. direktora Državnog arhiva sa ambasadorkom Bugarske u Crnoj Gori

VD direktor Danilo Mrvaljević, upriličio je prijem za ambasadorku Bugarske u Crnoj Gori, NJ.E. Meglenu Plugčievu, povodom realizacije  izložbe „Crna Gora i Bugarska 1878-1918” i obnavljanja saradnje Arhiva dviju država.

NJ.E. Meglena Plugčieva, izrazila je zahvalnost na kostruktivnosti i ažurnosti v.d. direktora Državnog arhiva i brzoj realizaciji dogovora od 18.01.2022.godine, u vezi pripreme i prezentacije izložbe „Crna Gora i Bugarska 1878-1918”. Kazala je da će izložba biti prikazana povodom nacionalnog praznika Bugarske, početkom marta, u Podgorici, a nakon toga planirano je da bude prikazana i u Sofiji.

Takođe, ambasadorka je iskazala spremnost da pomogne u obnavljanju saradnje Arhiva Bugarske i Crne Gore i ponovila predlog da se zajednička izložba „Crna Gora i Bugarska na karti Evrope“ predstavi u Briselu, što je bilo usaglašeno prilikom njene prve posjete Državnom arhivu, još 2019. godine.

VD direktora, Danilo Mrvaljević, zahvalio se prijateljima iz Bugarske na posjeti i izrazio veliko zadovoljstvo ostvarenim prvim korakom u obnavljanju saradnje. Upoznao je ambasadorku sa već preduzetim aktivnostima, ali i velikim planovima Državnog arhiva na polju međunarodne saradnje i istakao poseban značaj produbljivanja i daljeg unaprjeđivanja odnosa između Arhiva dviju država u narednom periodu, u cilju realizacije novih zajedničkih projekata i jačanja prijateljskih veza naših naroda.

Dogovoreno je intenziviranje aktivnosti u tom pravcu, obnavljanje kontakata i susreta predstavnika Arhiva Bugarske i Crne Gore.

Izložba „Crna Gora i Bugarska 1878-1918“, autora  Srđana Pejovića, Miodraga Kirsanova i pok. Predraga Vukića,  prvi put je prikazana 2003. godine. Na sastanku je dogovoreno da se izložba, nakon postavke u Podgorici prikaže i na Cetinju.

Sastanku su prisustvovali konzul Vasil Durev, načelnica Odsjeka za sređivanje i obradu arhivske građe do 1945 godine, Vesna Đuričković i jedan od autora izložbe Srđan Pejović.

Zmaj Jovina 14, 81250 Cetinje
+382 041/230-226
dacg@t-com.me

Radno vrijeme sa strankama svakog radnog dana od 8:00 do 11:00 i od 12:00 do 13:00