U Ljubljani, povodom 21. maja – Dana nazavisnosti, otvorena izložba “Konzularna predstavništva Crne Gore 1880-1914”

Dan nezavisnosti Crne Gore 21. maj svečano je obilježen u Ljubljani, u organizaciji Ambasade Crne Gore u Republici Sloveniji i Državnog arhiva Crne Gore, uz podršku Opštine Ljubljana i počasnog konzula Crne Gore Vojislava Kovača. Tim povodom otvorena je izložba “Konzularna predstavništva Crne Gore 1880-1914”, čime je prezentovana vrijedna dokumentacija o istoriji crnogorske diplomatije, koja će biti izložena do 27. maja 2024. u centralnom atrijumu Gradske kuće Ljubljana.

Direktor Državnog arhiva, Danilo Mrvaljević, na samom početku obraćanja, kazao je da je izložba upriličena povodom 21. maja, što nosi posebnu emociju i čestitao našim iseljenicima, kao i građanima u domovini Dan nezavisnosti, sa željom da naša zemlja snažno nastavi naprijed sa demokratskim reformama, uvijek čuvajući sjećanje na viševjekovne borbe naših slavnih predaka za slobodu, čast i nezavisnost Crne Gore i da se sa slovenačkim prijateljima uskoro sretnemo pod istim krovom, u Evropskoj uniji.

Mrvaljević je govorio o arhivskoj građi koja je prikazana, temi i značaju izložbe čiji su autori službenici Državnog arhiva Jelena Nikolić i mr Vukota Vukotić i ukazao da ona broji 39 panoa sa 230 dokumenta i fotografija koji svjedoče o radu konzularnih predstavnika Crne Gore u svijetu, kao i da je Crna Gora u periodu 1880-1914 imala zastupnike svojih interesa u 42 grada, u više od 20 zemalja, na četiri kontinenta.

Izložbu je otvorio v.d. generalnog direktora za ekonomsku i javnu diplomatiju u Ministarstvu vanjskih poslova Dejan Vuković, koji je ocijenio da ova izložba predstavlja doprinos očuvanju državnog, nacionalnog i kulturnog identiteta našeg iseljeništva svih nacija i vjera, te izrazio zadovoljstvo što se njenim otvaranjem svečano obilježava Dan nezavisnosti Crne Gore u Sloveniji, kao zemlji koja je prva otvorila ambasadu u Podgorici nakon obnove crnogorske nezavisnosti.

Naglasivši da je, zahvaljujući izuzetnim diplomatama Knjaževine i Kraljevine Crne Gore, diplomatska vještina na Cetinju imala reputaciju zavidnog renomea, Vuković je podsjetio da je Crna Gora, nakon Berlinskog kongresa 1878. godine i zvanično postala 27. međunarodno priznata država na svijetu kada je otvorila ambasade u tadašnjem Carigradu, Beogradu, Parizu, Vašingtonu, uz razgranatu mrežu konzulata, posebno počasnih konzula.

Prisutnima se obratio i jedan od autora izložbe, istoričar Vukota Vukotić, koji je govorio o istoriji diplomatije, prikazanoj arhivskoj građi i radu na ovoj izložbi.

Izložba je okupila predstavnike Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Slovenije, Ministarstva odbrane i Državnog savjeta, kao i Gradske opštine Ljubljana, diplomatskog kora, crnogorske dijaspore i studenata,  te druge ličnosti iz javnog i kulturnog života Slovenije.

Zmaj Jovina 14, 81250 Cetinje
+382 041/230-226
dacg@t-com.me

Radno vrijeme sa strankama svakog radnog dana od 8:00 do 11:00 i od 12:00 do 13:00