Izvještaj Komisije o stanju arhivske građe Državne arhive

Iz samog izvještaja o radu komisije jasno je što su bili njihovi zadaci i prioriteti. Njihov zadatak je bio da inventarišu samo onaj dio arhiva koji je otkopan zajedno sa ostalim stvarima, dok je istovremeno arhivska građa Državne arhive propala. Ipak, njihov rad je donio dobra i po pitanju ove arhivske građe, jer su prilikom inventarisanja namještaja u Dvoru, naišli, u predsoblju, na jedan dio arhive, za koji su utvrdili da je 1919. godine prenešen iz Doma slobode (državna arhiva). Komisija je utvrdila da se radi o vrijednoj dokumentaciji iz doba Petra I, Petra II i knjaza Danila, sve zajedno 20 sanduka. Ovu građu nijesu popisali, jer im to nije bio zadatak (kako sami tvrde u izvještaju), a nijesu imali ni vremena.

Ipak, oni su ovu građu smjestili u suterenu Dvora gdje je bila obezbijeđena. Komisija je, već ranije, po završetku popisa, prenijela otkopanu arhivu i smjestila je u Dvor. Arhiva je u odgovarajućim kutijama smještena u sobi do biblioteke, čiji se ključ nalazio kod predsjednika komisije tako da je ona bila potpuno obezbijeđena.

Jednako tako je značajan podatak da je, zbog opravke manastira, komisija prenijela jedan dio arhiva, koji je pripadao državnoj arhivi, i smjestila ga u suterenu dvora zajedno sa onih dvadeset sanduka ranije nađenih. Ta arhivska građa bila je uglavnom dobro sačuvana i sređena. Komisija je procijenila da se i u ovom slučaju radi o vrijednoj istorijskoj građi.

Konačno, komisija je u svom izvještaju (iako im to nije bio zadatak) spomenula i arhivsku građu Državne arhive, koja se nalazila u potkrovlju Doma slobode, pa citiramo dio izvještaja:

“Radeći na arhivi Komisija se zainteresovala i glavnijim dijelom bivše državne arhive koja se nalazi pod krovom Doma Slobode (Vladin dom). Stanje te arhive više je nego žalosno. Kao što je navedeno ona se nalazi na tavanu pod krovom Doma Slobode; spisi su razbačeni gomilama po čitavom potkrovlju, tu trunu i služe pacovima za hranu. Veliki se grijeh čini što ništa nije urađeno radi spasavanja te arhive, koja stvarno u zajednici sa ostalim gore označenim arhivama predstavlja sliku života i rada Crne Gore…“

Zmaj Jovina 14, 81250 Cetinje
+382 041/230-226
dacg@t-com.me

Radno vrijeme sa strankama svakog radnog dana od 8:00 do 11:00 i od 12:00 do 13:00