Izbornik Zatvoriti

Konferencija međunarodnog instituta za arhivske nauke Trst i Maribor

Kao rezultat protokola, potpisanog između Ministarstva kulturnih dobra Republike Italije i Međunarodnog instituta za arhivske nauke Trst i Maribor, od oktobra 2005. godine u Trstu, organizuje se konferencija povodom obilježavanja Međunarodnog dana arhiva.

Na konferenciji, koja je održana 19. i 20. novembra, profesionalci i naučnici iz oblasti arhivistike i informacionih tehnologija, susreli su se i raspravljali o temama: „Privatni arhivi: Pitanja zaštite i pristupa“ i „Opšta uredba o zaštiti podataka o ličnosti“. Izlagači su bili predstavnici Istorijskog arhiva Evropske Unije, predstavnici arhiva Sjedinjenih američkih država, Južne Afrike, Sultanata Oman, Italije, Slovenije, Španije, Finske, Ukrajine, Rusije, Rumunije, Poljske, Češke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije.

Predstavnici Državnog arhiva imali su priliku da i pored prisustva konferenciji povodom obilježavanja 28. Međunarodnog dana arhiva, uzmu aktivno učešće u Jesenjoj školi arhivistike.

Jesenja škola arhivistike tradicionalno se održava jednom godišnje, u organizaciji Međunarodnog instituta za arhivske nauke Trst i Maribor, uz saradnju Državnog arhiva u Trstu i Univerziteta u Mariboru, a pod pokroviteljstvom Centralnoevropske inicijative.

U danima nakon obilježavanja Međunarodnog dana arhiva uslijedila su predavanja u okviru pomenute škole. Ukupno dvadesetpet polaznika iz arhiva Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Sultanata Oman, Italije, Rusije i Srbije, nastavilo je sa pohađanjem koje je održano od 21. do 24. novembra.

Učesnici su tako imali priliku produbiti znanja iz oblasti koje su predstavljene na samoj konferenciji.