Državni Arhiv Crne Gore 1951 – 2011

Tokom „Nedjelje arhiva“ koja je obnovljena poslije mnogo godina i koja je zaživjela i postala tradicija, prikazana je izložba dokumenata pod nazivom „Državni arhiv Crne Gore 1951 – 2011″. Kao i prethodnih godina i ove godine manifestacija se održala u aprilu mjesecu tj. od 18 – 22 aprila, na čitavoj teritoriji Crne Gore uz odgovarajući program.

Državni arhiv je ove godine proslavio 60 godina svoga postojanja, pa je tim povodom na Cetinju u prostorijama Biljarde predstavljena izložba dokumenata.

Ovom izložbom šira javnost upoznala se sa radom ove ustanove od njenog osnivanja do današnjih dana. Prikazati rad kroz dokumenta veoma je obiman i kompleksan posao, koji je zahtijevao veliki trud službenika koji su radili na ovom projektu.

Državni arhiv NRCG formiran je 31. 12. 1951 godine na osnovu Zakona o državnim arhivima, do preimenovanja u Arhiv NRCG dolazi 1963. godine, od 1978. godine u Arhiv Crne Gore, a 1992 godine dobija naziv Državni arhiv Crne Gore. Od 1949 godine do 1986. godine osnivani su arhivi na teritoriji čitave Crne Gore, koje su tada bile samostalne arhivske ustanove. Zakonom o arhivskoj djelatnosti iz 1992. godine formirana je jedinstvena ustanova pod nazivom Državni arhiv Crne Gore, koji radi kao upravna organizacija i čine ga sve dotadašnje samostalne arhivske ustanove.

Na izložbi su prikazane mnogobrojne publikacije i izdanja Državnog arhiva, a neke od njih su „Crnogorske isprave XVI-XIX vijeka“, „Državni savjet“, „Obnova Crnogorskog kraljevstva i jubilarne svečanosti 1910 – 2010″, „Crnogorska vojna muzika“, „Arhivski fondovi i zbirke u Republici Crnoj Gori“, „Popis stanovništva Crne Gore 1879″. Bio je to način da se podsjetimo svih izložbi u organizaciji Državnog arhiva Crne Gore. Prezentovani su katalozi kao što je „Cetinje Grad Heroj“ „Crna Gora i Bugarska na karti Evrope“, „Crna Gora u arhivskim dokumentima Albanije“, „Budva na starim razglednicama“, „Cetinje pogledajmo okolo…“ „Nedjelja arhiva“, itd. Takođe, ovo je bio trenutak da se podsjetimo osoba koje su radile i uticale na rad i razvoj ove nacionalne institucije. Na posebnom panou ispisana su njihova imena sa godinama koje su proveli u Arhivu, a sa druge strane zabilježena su i imena današnjih arhivista i službenika koji rade u njemu. Posebno mjesto na izložbi imaju fotografije službenika sa raznih savjetovanja i seminara, pa se tako stvara cjelokupna slika, kako nekadašnjih radnika koji su tu od osnivanja Arhiva, tako i arhivista koji i danas rade.

Svečano otvaranje izložbe „Državni arhiv Crne Gore 1951 – 2011″ bilo je 18. aprila, a otvorio je ministar kulture Branislav Mićunović. Ovom izložbom se željelo široj javnosti prikazati, približiti i objasniti značaj, uloga i zadatak Državnog arhiva Crne Gore. Sve ovo je grafički i dizajnerski ukusno napravljeno i pripremljeno, te predstavljeno na 25 panoa. Dizajn su uradili Srđa Pejović i Anđelo Marcano. Kao i svaku izložbu i ovu pratio je odgovarajući katalog u kome se nalaze osnovni podaci o razvoju arhivistike u Crnoj Gori.

Autori izložbe su: Srđan Pejović i Ana Pejović, saradnici na izložbi su: Milka Mašanović, Vesna Đuričković i Milena Popović.

Prikaz ove izložbe završavam riječima Velimira Vujačića, koje najbolje oslikavaju predanost, revnost, privrženost i marljivost arhivskih službenika u svom radu kroz generacije: „Stvaralac nikad nije sam. Pisci lijepe književnosti stvaraju imaginarne likove, a istraživači se druže sa mnogim dobrim i vrijednim ljudima koji im nesebično pomažu da dođu do cilja. Ti dobri i vrijedni ljudi upućuju ih na mjesta prekrivena arhivskom prašinom sa mirisom vjekova, pozajmljuju im svoje predmete, dokumenta, fotografije… Da nije tih i takvih, dobrih i vrijednih ljudi, kojima ništa nije teško i koji su srećni kad mogu da pomognu, ne bi bilo ove knjige“ (Obnova Crnogorskog kraljevstva i jubilarne svečanosti 1910 – 2010).

Ana Pejović

Zmaj Jovina 14, 81250 Cetinje
+382 041/230-226
dacg@t-com.me

Radno vrijeme sa strankama svakog radnog dana od 8:00 do 11:00 i od 12:00 do 13:00